Zsdrál-Art

A Zsdrál-Art 2018-ban nyílt Pécsett azzal a szándékkal, hogy főképp pécsi kötődésű alkotókat képviseljen.

Mivel műkereskedői tevékenységük az elmúlt 10 évben főleg kerámiákra fókuszált, a galéria profiljának gerincét is keramikusművészek alkotják, lírai, valamint konkrét, geometrikus festőkkel és szobrászokkal kiegészülve.

A műfaji sokszínűség egy missziót is takar; az iparművészet és a képzőművészet közös képviselete - átlépve a határokat - egységet alkot.

A termeikben bemutatott műtárgyak kiemelkedően kvalitásos alkotóktól származnak, akik között a már ismert, érett művészek mellett pályakezdők is megjelennek, melynek a galéria a sokszínűségét köszönheti.

 

Nagy Krisztián és Molnár Csaba - NagyMolnár

A NagyMolnár üveg,-fényművész alkotópáros (Nagy Krisztián & Molnár Csaba) egy saját standrésszel a Zsdrál Art Galéria szárnyai alatt mutatkozik be a Budapest Contemporary Művészeti kiállítás és vásár alkalmából. Az utóbbi három év hazai sikerei után, mely három önálló kiállítást, és számtalan csoportos kiállítást, díjak elnyerését jelentik, elindult a külföldi karrierünk is, jelen vagyunk külföldi galériák képviseletében Ausztráliában, Új-Zélandon, valamint az USA-ban is. Mindhárom helyszínen csoportos kiállításokon, vásárokon mutatkoztunk be nagy sikerekkel, és idén először azt Art Miami kiállításra is készülünk az ottani galériánk jóvoltából, ami hatalmas lépés, és lehetőség nekünk. Fontosnak tartjuk azonban, hogy az itthoni művészeti világban is szerepeljünk, hogy a lehető legszélesebb körben megismertethessük az alkotásainkat, és ennek egy rendkívül fontos és remek lehetősége a Budapest Contemporary-n való részvétel, remélve, hogy egy hosszútávú, kulturális szempontból piacvezető kiállítás-sorozat veszi kezdetét.

 

NagyMolnar - A fény geometriája

A Nagy Krisztián és Molnár Csaba által 2020-ban életre hívott művészeti projekt egy hosszabb ideig tartó technológiai kísérletezés és a művészpárosból belülről fakadó alkotási vágy által jött létre. Művészként, és alkotási technikánk szempontjából egyszerre vagyunk fényművészek és üvegművészek, mivel az üvegmegmunkáláson túl a fénytervezés és megvalósítás hozzáadásával hozzuk létre kompozícióinkat. Munkáinkat valahol az Op-Art és a Light-Art keverékének tekintjük, de szabatosabb műszó híján "geo-optikai fényszobrászatnak" nevezhető a művészeti formánk. Ki kell hangsúlyozzuk, hogy nem vagyunk digitális művészek, vizuális világunkat az üvegművészet és fénytechnika kreatív alkalmazásával valósítjuk meg.

A fény a mindennapunk része, nélküle az életünk elképzelhetetlennek tűnik. A fénytechnika fejlődésével életünknek, életterünknek egyre meghatározóbb, egyre fontosabb összetevője. A napi aktív életritmusunk egyre inkább kitolódott az elmúlt évtizedekben, ezért is lehet talán létjogosultsága egy olyan művészeti alkotásnak, ami - bár nappal is látható - az igazán izgalmas oldalát az esti-éjszakai sötétben mutatja meg, és úgy gondoljuk, izgalmas ékköve lehet egy művészetet kedvelő ember életterében is.

A kézzel épített fény-objektjeink segítségével magát a fényt, mint "anyagot" próbáljuk meg formázni, egyszerűbb geometriai mintákba, és bonyolult térhálókba rendezni, majd speciális üveg-tükrök segítségével a "megformázott fényt" egy új perspektívába helyezzük, és ezáltal egész más értelmet, látványt nyújtanak a "végtelen térbe" helyezve. Fontos eleme a technikánknak, hogy a fény „forrását” láthatatlanná tesszük, ezáltal a fények nem direkt módon jelennek meg az alkotásainkban, növelve ezzel is a misztikum hatást. Ezzel az újszerű látvánnyal a sötétség és a fény segítségével egy új dimenzió nyílik ki előttünk, amivel hatalmas mélységeket, távolságokat tudunk bemutatni, és amelynek a használatával az általunk elképzelt univerzumunk világát (fekete lyukak, tér-idő alagutak, pulsarok, csillagrendszerek...) próbáljuk meg bemutatni.
Célunk a különleges üvegek fizikai, optikai tulajdonságainak a fénnyel való érintkezésének a felhasználásával, valamint a sötétséget is segítségül hívva, a különféle geometriai formák, térhálók használatával egy új, eddig ismeretlen látvány és vizuális élmény átadása a szemlélődőnek. Reméljük, hogy a puszta látványosságon túl, megérintik a Nézőt azok a gondolatok, kérdések, amik a munkáinkat inspirálták.

Munkáink sokszor mély, és súlyos témákat feldolgozva születnek. Sokszor foglalkoztat minket az a kérdés, hogy vajon az ember, vagy a világunk hogyan, és miért jött létre, tudatos tervezés eredménye, vagy csupán a véletlennek sorozatának köszönhetően létezik a Földön egy olyan faj, mely képes arra, hogy a saját létezésének az értelmét és eredetét kutassa...

A test nélküli tér és a tér nélküli test problémája, a virtuális tömegformálás, a matéria fény által való láthatóvá, illetve láthatatlanná tétele mind-mind fontos elemei a munkáinknak.

 

Kiállítani kívánt művészek listája:

Lantos Ferenc

Babos Pálma

Botos Péter

Rejka Erika

Gettó József

Sas Miklós

Soltra Elemér

Zalavári József

Jenei Anita

Elérhetőségek

Zsdrál-Art Galéria

Cím: 8230 Balatonfüred, Zákonyi utca 5-8.

 

Weboldal: www.zsdralart.com

E-mail: info@zsdralart.com

Zsdral Márkó: +3630 312 4505

Zsdral Veszna: +3630 357 2782

Budapest
Contemporary