abc Galéria

Az acb Galéria 2003-ban jött létre Budapesten, az elmúlt két évtized során a magyar és kelet-európai művészeti piac meghatározó szereplőjévé vált. Kezdetben olyan feltörekvő és középgenerációs neokonceptuális művészeket képviselt, akik a keleti blokk 1990-es politikai változásait követően váltak aktívvá. Azóta a galéria bővítette az érdeklődési körét: számos, az 1960-as és 1970-es évek magyar művészettörténetében jelentős szerepet betöltő neoavantgárd alkotót is képvisel, valamint a legfiatalabb generáció tagjai is megjelentek a galéria művészkörében.

Az acb 2022 ősze óta újra három kiállítótérben rendez kiállításokat Budapesten: a legismertebb, a programadó acb Galéria, az acb Attachment tere kísérletibb, vagy kamara kiállításoknak otthont adó projectspace, az acb Plus pedig nagyobb léptékű műveket is magukba foglaló kiállítások megrendezésére alkalmas.

A galéria kutatással és könyvkiadással foglalkozó részlege a 2015-ben alapított acb ResearchLab, amely korábban gyakran periférikusnak kezelt magyarországi neoavantgárd és posztavantgárd életművek és művészeti jelenségek bemutatásával és publikálásával foglalkozik.

Az acb a Budapest Contemporary művészeti vásáron az általa képviselt művészek alkotásaiból mutat be egy reprezentatív válogatást. A számos médiumú művet felvonultató standon a legfiatalabbaktól, a középgeneráción át, egészen a neoavantgárd művészekig több nemzedék is képviseli majd magát.

Budapest
Contemporary